This post is also available in: فارسی (Persian)
اسناد حمل : در این مقاله به بررسی انواع اسناد حمل بین المللی می پردازیم .
هویت و ویژگی کالا ی مورد معامله را اسناد حمل تعیین می نمایند. این اسناد از مهم ترین اوراق در مجموعه خرید خارجی به شمار می آیند.
اهمیت اسناد حمل برای خریدار: خریدار با انجام تعهدات مالی خود و تسویه حساب با بانک گشاینده اعتبار و یا فروشنده ، می تواند با ارائه اصل اسناد حمل به گمرک مربوطه نسبت به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا ی خود اقدام نماید.
اسناد حمل متعارف عبارتند از :
اسناد حمل خاص: به اسنادی اطلاق می گردند که حسب مورد و بر اساس ویژگی خاص کالا ی مورد سفارش، علاوه بر اسناد متعارف در قرارداد لحاظ و طرفین معامله مکلف به تهیه آن ها بر اساس شرایط تعیین شده می باشند.
از جمله اسناد حمل خاص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نکته : هر دو نوع اسناد حمل ، اصطلاحا واحدالاعتبار بوده و نقص یا ایراد یا فقدان تاییدیه ها در مورد هر کدام می تواند موجبات عدم پرداخت وجه به فروشنده و نیز عدم ترخیص و دریافت کالا توسط خریدار را در بر داشته باشد.
به طور کلی بارنامه عبارت از سندی است که توسط شرکت حمل کننده و یا عامل حمل پس از دریافت کالا جهت حمل صادر می گردد .
بارنامه دریائی سندی است که توسط شرکت کشتیرانی و یا نماینده آن در مقابل دریافت کالا جهت حمل صادر می گردد.
در صورتی که بارنامه به صورت دریافت برای حمل RECEIVED FOR SHIPMENT صادر شده باشد حاکی از وصول کالا توسط شرکت کشتیرانی مربوطه بوده ولی نشانگر حمل قطعی کالا نمی باشد و در صورتی که کالا در کشتی مشخص جهت حمل به مقصد معینی بارگیری شود سندی که صادر می شود بارنامه ( آن بورد ) ON BOARD نام دارد .
در بارنامه کلیه شرایط حمل و همچنین مشخصات بار از قبیل وزن و حجم و نوع کالا و تعداد بسته ها ( نگله ) و نیز نام بندر مبدا بارگیری و بندر مقصد و نام کشتی به علاوه تاریخ حمل قید می گردد .
در صورتی که کرایه حمل در مبدا پرداخت شده باشد عبارت ( FREIGHT PAID) FREIGHT REPAID ) و در حالتی که کرایه حمل در مقصد پرداخت گرد عبارت ( FREIGHT COLLECT ) یا ( FREIGHT TO BE PAID AT DESTINATION ) در بارنامه ذکر می گردد .